Nieuws: provincie Groningen breekt met BAT Niemeyer

Door 10 augustus 2017 oktober 2nd, 2019 Tabak


De provincie Groningen heeft de sponsorrelatie met tabaksfabrikant BAT Niemeyer beëindigd, zo blijkt uit documenten die Onderzoeksredactie Tabak via de Wet Openbaarheid Bestuur heeft bemachtigd. Als ‘ambassadeur’ co-sponsorde BAT sinds 2002 de Groningse promotiecampagnes. Vorig jaar leverde de website TabakNee hier kritiek op. Toen de provincie voor de zekerheid staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) raadpleegde, liet die weten: dergelijke sponsoring is in strijd met de Tabakswet en met het internationale FCTC-verdrag.

E-mail over uitnodiging bijwonen wedstrijd FC Groningen

E-mail over ambassadeursbijeenkomst

BAT betaalde sinds 2002 jaarlijks 5.000 euro aan Groningen Promotie en kreeg daarvoor in ruil de gelegenheid om zich als ambassadeur te profileren op de website groningen.economie. Het bedrijf werd jaarlijks vermeld in een paginagrote advertentie in het Dagblad van het Noorden tijdens de campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’. Het ambassadeurschap bezorgde de directeur van BAT onder meer uitnodigingen voor een wedstrijd van FC Groningen en een netwerkbijeenkomst van René Paas, de Commissaris van de Koning.

E-mail over artikel TabakNee

Uit de documenten die Onderzoeksredactie Tabak via de WOB heeft verkregen, blijkt dat de provincie kritiek van de website TabakNee uit 2016 op het ambassadeurschap van BAT Niemeyer eerst naast zich neerlegde (TabakNee is een initiatief van Stichting Rookpreventie Jeugd). Toen de provincie voor de zekerheid staatssecretaris van Rijn van VWS raadpleegde, schreef die: “Terughoudendheid in contact met de tabaksindustrie sluit aan bij mijn tabaksontmoedigingsbeleid dat huidige en toekomstige generaties wil beschermen tegen de schadelijke effecten van roken en meeroken”.

Brief van staatssecretaris Van Rijn

In zijn antwoord wees Van Rijn erop dat dat het bedrijfslogo van BAT (in)direct naar tabaksproducten verwijst en het aanprijzen van tabaksproducten tot doel dan wel – rechtstreeks of onrechtstreeks – tot gevolg heeft. “Alle vormen van marketing, promotie, reclame en sponsoring zijn verboden volgens artikel 5 van de Tabaks- en Rookwarenwet”, aldus Van Rijn, en bovendien bepaalt het door Nederland ondertekende FCTC-verdrag (Framework Convention on Tobacco Control) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat contact van de overheid met de tabaksindustrie tot het minimum beperkt moet blijven.

De provincie heeft BAT Niemeyer in juli laten weten dat de sponsorrelatie is beëindigd. De website van groningen.economie zal zo spoedig mogelijk worden aangepast.

Door Janneke Donkerlo

Dit artikel mag worden overgenomen onder bronvermelding: Tabak