NVWA vervolgt sluikreclame op peukenbakken niet

Door 26 februari 2018 oktober 2nd, 2019 Tabak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt niet op tegen tabaksfabrikant JTI wegens sluikreclame. De Onderzoeksredactie Tabak ontdekte afgelopen maand dat langs de Nederlandse kust nog honderden peuken- en afvalbakken staan met het logo van JTI.

Door: Caspar Bovenlander

Volgens de Tabaks- en rookwarenwet zijn reclame en sponsoring door de tabaksindustrie verboden. Maar woordvoerder Paula de Jonge laat weten dat de NVWA het JTI-logo op de peukenbakken niet als reclame aanmerkt door “de setting waarin de uitingen zijn gedaan.”

De NVWA verwijst naar een zaak uit 2007 over een boete die tabaksfabrikant Philip Morris kreeg omdat het logo zichtbaar was op de site van een studievereniging en het bedrijf een financiële bijdrage leverde aan een bedrijvenborrel voor studenten. De rechter oordeelde dat er geen overtreding was, omdat uit de setting bleek dat Philip Morris zich als potentiële werkgever presenteerde en niet als tabaksproducent.

Stickers
Nadat Onderzoeksredactie Tabak publiceerde over de sluikreclame op de stranden, heeft minimaal één kustgemeente actie ondernomen. In het Zeeuwse Walcheren zijn de peukenbakken helemaal weggehaald, zo blijkt uit navraag door de collega’s van PZC. De gemeente Zandvoort heeft beloofd dat de JTI-logo’s worden overgeplakt met stickers met daarop een vermelding: ‘roken is dodelijk’. Ook de gemeente Den Helder denkt hier over na. Uit vervolgonderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak blijkt dat aan de kust van Noordwijk nog tientallen peukenbakken staan.

De peukenbakken waren geplaatst als onderdeel van de Green Deal Schone Stranden, een samenwerking van Nederlandse kustgemeenten, ministeries en derde partijen om de stranden schoon te houden. JTI nam hieraan deel en betaalde de bakken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu vroeg JTI tot twee keer toe om zich uit de Green Deal terug te trekken. Volgens een internationaal WHO-verdrag is samenwerking tussen de overheid en de tabaksindustrie onwenselijk. Het bedrijf trok zich pas na anderhalf jaar werkelijk terug, nadat Onderzoeksredactie Tabak navraag deed over de kwestie.

© Onderzoeksredactie Tabak 2018. Dit bericht mag met bronvermelding worden overgenomen.

Nadere informatie:
Krijn Schramade,
schramade@onderzoeksredactietabak.nl
+31 205727834 en +31 6 39780374