Rookvrije Generatie nog ver weg

Door 6 maart 2018 oktober 2nd, 2019 Tabak

Gemeenten tonen weinig initiatief bij aanpak rokers

Steeds meer gemeenten omarmen het idee van de rookvrije generatie. De afgelopen jaren was hun antirookbeleid weinig daadkrachtig. En ook de nieuwe plannen zijn vaag. Wat er aan actie is, komt van de burger, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak in de vier grote en zestien middelgrote gemeenten.

Ties Keyzer en Irene Schoenmacker, voor Onderzoeksredactie Tabak

Als we in de zomer van 2017 Haarlem een uitgebreide vragenlijst sturen over haar rookbeleid, krijgen we nul op rekest: geen tijd. Bij onze tweede poging in januari ‘18 vormt een volle agenda opnieuw het probleem. Haarlem is dan net lid geworden van de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van het KWF, het Longfonds en de Hartstichting die als doel heeft een rookvrije generatie te laten opgroeien. Volgens de gemeente zijn plannen op komst. ‘Wellicht is het mogelijk om het onderzoek over een jaar te doen’, oppert ze. ‘Dan is het beleid enige tijd in uitvoering.’

Met de gezondheidsnota van 2011 maakt regering Rutte I gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoer van het lokale gezondheidsbeleid, waar roken ook onder valt. Bij het antirookbeleid dienen gemeenten als regisseur op te treden door concrete doelstellingen te formuleren en maatregelen op te stellen ‘ter verbetering van de rookpreventie en stopondersteuning.’ Nu, zeven jaar later, blijkt uit onderzoek van de ORT in de vier grootste en zestien middelgrote Nederlandse gemeenten dat ze weinig zijn opgeschoten.

Verder lezen?

In totaal schreef de Onderzoeksredactie vijf verhalen. Het hoofdverhaal waarin de onderzoeksresultaten voor de G20 gemeenten beschreven wordt, leest u hier terug.

‘Rookvrije Generatie nog ver weg’

In de G4 steden sprak de Onderzoeksredactie met beleidsmedewerkers, wethouders en betrokkenen over het lokale rookbeleid en gingen de reporters op reportage. Deze stukken zijn hier terug te vinden.

Amsterdam:  Antirookbeleid Amsterdam nog weinig ambitieus

Den Haag: Rookvrij Den Haag voorlopig nog ver weg

Utrecht: Rookverbod Utrecht pakt niet door.docx

Rotterdam: Rokers houd je niet tegen met een bordje