ORT bij BNR Nieuwsradio: ”Ministerie van Financiën en tabaksindustrie hebben gemeenschappelijk belang.”

Door 7 maart 2018 maart 12th, 2018 In de media

Woensdag 7 maart was hoofdredacteur Marcel Metze te gast bij BNR Nieuwsradio om te vertellen over de Onderzoeksredactie Tabak, hoofdzakelijk over het onderzoek naar de contacten tussen ministeries en de tabaksindustrie. Uit het onderzoek is gebleken dat – hoewel de overheid openheid beloofde – de ministeries van Financiën, VWS, Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken contacten met de tabaksindustrie verzwijgen. Deze gaan juist over gevoelige onderwerpen, en vinden vaker plaats dan strikt noodzakelijk. Vooral het Ministerie van Financiën komt vaak terug en dat is niet voor niks. ”Ministerie van Financiën en tabaksindustrie hebben gemeenschappelijk belang”, vertelt Marcel Metze over de accijns op tabaksproducten. Vooruitlopend op volgende publicaties laat de hoofdredacteur ook zijn licht schijnen op de tactieken die de tabaksindustrie gebruikt om de wetgeving te beïnvloeden. Beluister het fragment hier terug.

Bij Vrij Nederland verscheen de uitgebreide versie van het onderzoeksartikel.

Ook in de ochtend besteedde BNR Nieuwsradio aandacht aan ons onderzoek. Meer daarover lees en luister je hier