Marcel Metze in gesprek over de maatschappelijke lobby tegen roken bij Radio EenVandaag

Door 8 maart 2018 maart 12th, 2018 In de media

Donderdag 7 maart ging hoofdredacteur Marcel Metze in gesprek met dr. Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs, over de maatschappelijke lobby tegen roken en haar slagingskansen. Nu advocate Bénédicte Ficq steeds meer maatschappelijk draagvlak weet te creëren voor haar zaak tegen de tabaksindustrie lijkt er een ommekeer plaats te vinden. Dit onderschrijft Timmermans, die steeds meer signalen uit de samenleving opvangt die de tabakslobby voergoed aan banden willen leggen. Volgens Metze loopt het echter nog lang niet zo’n vaart als de publieke aandacht doet vermoeden. Uit onderzoek van de ORT blijkt namelijk dat de tabakslobby nog steeds veel invloed heeft. Als er beleid gemaakt wordt zit de tabaksindustrie nog steeds vaak aan de tafel. De maatschappelijke lobby heeft pas kans van slagen als het momentum wordt omgezet in politieke daadkracht, zo denkt ook Metze: ”Niet van die halfslachtige maatregelen die pas over vijf jaar ingaan, gewoon nu eens een keer wat doen.”

Luister het fragment hier terug