ORT bij BNR over sponsoring Interpol door tabaksindustrie

Door 15 maart 2018 april 4th, 2018 In de media

Hoofdredacteur Marcel Metze was 15 maart te gast bij BNR Nieuwradio om te reageren op de documentaire van de Frans-Duitse televisiezender Arte. Daarin was te zien dat Interpol honderden miljoenen euro’s ontving van onder meer de FIFA, de tabaksindustrie en de farmaceutische industrie. Waar Interpol onze veiligheid moet waarborgen, hebben deze geldschieters andere belangen en dus is belangenverstrengeling onvermijdelijk. Met de donaties oefenden zij invloed uit op wat Interpol moest onderzoeken. Voor de tabaksindustrie was dit de illegale sigarettenhandel.

Hoewel dit niet illegaal is, kwam het Interpol logischerwijs op forse kritiek te staan. Ook Metze keurt deze gang van zaken af: ”de beslissingen moeten door Interpol zelf en de politiek genomen worden en niet door specifieke belangen.”

Luister het fragment hier terug of bekijk de hele documentaire hier.