ORT bij NOS over de tabakslobby

Door 8 mei 2018 In de media

Het RIVM en de NVWA stappen uit internationale tabakscommissies vanwege te grote invloed tabaksindustrie. Reden voor de NOS om de tabakslobby eens onder de loep te nemen. “Voor buitenstaanders is de invloed van deze sector groter dan verwacht. En er zijn meer van dit soort voorbeelden.”

Redacteur Krijn Schramade vertelde over de projecten van de Onderzoeksredactie Tabak waar die invloed uit blijkt, onder andere bij ministeries, de Douane en gemeenten. Volgens Schramade is het transparantieregister, bedoeld om contacten tussen de overheid en de industrie openbaar te maken, een typisch geval van ‘transparantie voor de bühne’. ‘Het lukraak online zetten van brieven levert weinig inzicht op.’

Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan ons onderzoek naar contacten tussen Philip Morris en de gemeente Bergen op Zoom. Waar de gemeente stelde dat die contacten vooral over werkgelegenheid en acquisitie gingen, ziet Schramade dat toch anders. “Het is een goed voorbeeld hoe de tabaksindustrie haar economische macht inzet om op lokaal niveau nationaal beleid te beïnvloeden. Uit ons onderzoek blijkt dat de bedrijven verspreid over de overheid tentakels heeft.”

Lees het artikel hier terug