ORT bij BNR over de samenwerking tussen douane en de tabaksindustrie

Door 31 mei 2018 oktober 2nd, 2019 Tabak

Vandaag schoof ORT-redacteur Krijn Schramade aan bij BNR Nieuwsradio om zijn onderzoek naar de contacten tussen de douane en de tabaksindustrie toe te lichten. 

De tabaksfabrikanten proberen via hun innige band met de douane invloed uit te oefenen op beleid. Zo werken ze samen aan een nieuw track and trace systeem om smokkel tegen te gaan, terwijl in het verleden al is gebleken dat de tabaksindustrie actief meewerkt aan de smokkel van hun producten.

Sinds 2016 is de douane verplicht hun contacten met de tabaksindustrie openbaar te maken. Maar door het ontbreken van verslagen en bijlagen van e-mails en het weglakken van grote gedeelten uit openbaar gemaakte documenten is amper te controleren in hoeverre de douane zich laat beïnvloeden door tabakslobby. Opvallend is dat juist documenten ontbreken als er gesproken wordt over gevoelige onderwerpen. Zo blijft het gebrek aan transparantie een terugkerende kwestie.