Kamervragen over ‘kleffe sfeer’ tussen douane en tabaksindustrie

Door 1 juni 2018 oktober 2nd, 2019 Tabak

Kamerlid Van Gerven (SP) heeft naar aanleiding van ons onderzoek naar de innige band tussen de douane en de tabaksindustrie Kamervragen gesteld aan Staatssecretaris Blokhuis (VWS). 

‘Wat hier geschetst wordt ademt een kleffe sfeer tussen enerzijds een dodelijke tabaksindustrie en anders een douane als overheidsinstelling’, reageert SP-kamerlid Henk van Gerven, tevens oud-huisarts. ‘Dat roept vragen op, want de belangen zijn tegengesteld. De industrie wil omzet en winstmaximalisatie. De douane smokkel  en omzet voorkomen. Dat gaat niet samen. Te meer daar de tabaksindustrie – zo blijkt – ook zelf bij smokkelactiviteiten betrokken is.’

De douane heeft een intensieve samenwerking met de tabaksindustrie en is daar niet transparant over, vooral als het gaat over gevoelige onderwerpen. Dit blijkt uit documenten in handen van de Onderzoeksredactie Tabak. Daarin toont de industrie zich dankbaar voor de houding van de douane bij haar lobbyactiviteiten.

‘De douane wordt misbruikt om ingang te vinden bij andere ministeries als Financiën, van groot belang voor de vaststelling van accijnzen’, reageert Kamerlid van Gerven. ‘Het lijkt me zeer gewenst dat de contacten tussen de tabaksindustrie en de douane tot een minimum worden beperkt. Dat is in het belang van onze volksgezondheid. Ik zal het kabinet en de betrokken ministers hierover opheldering vragen.’

De Kamervragen vind je hier terug en ons onderzoek voor Vrij Nederland is hier terug te lezen

Voor meer informatie:

Krijn Schramade, schramade@onderzoeksredactietabak.nl

+31 6 39780374

Caroline Spilt, spiltcaroline@gmail.com

+31 6 57763055