Sigaretten kopen onder de 18? Vijftig procent kans dat het je lukt

Door 27 februari 2019 december 6th, 2019 Persberichten, Tabak

Vorig jaar toonde staatssecretaris Blokhuis van VWS zich tevreden over de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor tabaksverkoop. Ten onrechte, zo blijkt nu uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Onderzoeksredactie Tabak. Eén op de twee pogingen van minderjarigen om sigaretten te kopen heeft succes.

In april 2018 wees Blokhuis in een Tweede Kamerdebat op cijfers van het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten. Deze zouden in 70 procent van de aankooppogingen niet aan jongeren onder de 18 verkopen. Dat klopt, bevestigt een onafhankelijk onderzoek met mystery shoppers door de Univer­siteit Twente, uitgevoerd in opdracht van Onderzoeksredactie Tabak. Maar tabak- en gemakszaken, horeca, tankstations en vooral cafetaria’s scoren veel slechter. In totaal deden de mistery shoppers 200 aankooppogingen. Als alle verkooppunten worden meegewogen, ligt de gemiddelde nalevingsgraad maar op 49 procent.

Een uitgebreid artikel over dit onderwerp verschijnt vandaag op de website van Vrij Nederland. De onderzoeksresultaten van UTwente zijn hier te vinden.