Wie zijn wij

De Onderzoeksredactie / The Investigative Desk

Op 1 januari 2019  van start gegaan – een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek dat zich richt op grote, internationale industrietakken als tabak, voeding,  farmacie, defensie/wapens en energie.

Started 1 January 2019 – an independent platform for investigative journalism, focusing on large international industrial sectors such as tobacco, nutrition, pharmaceuticals, defence/weapons and energy.

De redactie / editorial staff

Marcel Metze (hoofdredacteur, chief editor)

Tabaksindustrie | Tobacco
Ties Keyzer
Nina Eshuis
Sergio Nieto Solis (stagiair)
Rijk van den Broek (stagiair)

Defensie, wapenindustrie | Defence, weapons
Krijn Schramade
Nadia El Khannoussi

Farmaceutische industrie | Pharma
Lucien Hordijk
Daan Marselis

Energie-industrie | Energy
Marcel Metze
Ties Keyzer

Marcel Metze

Hoofdredacteur

Marcel Metze (1952) is bijna vier decennia actief als (onderzoeks)journalist, historicus en auteur. Hij schreef honderden artikelen, tientallen essays en reportages, en een dozijn boeken – onder meer over Philips, de grote banken, het CDA en Rijkswaterstaat. In 2006 werd zijn biografie van Anton Philips genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verkozen tot Managementboek van het jaar. Van 2010 tot 2015 leidde hij een masterclass onderzoeksjournalistiek en zette hij de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie op.

Meer info en een c.v. op www.metze.nl

Ties Keyzer

Junior redacteur

Ties Keyzer (1992) ontwikkelt vanaf jongs af aan een groeiende belangstelling voor de Nederlandse politiek. Eerst via de eettafel in het ouderlijk huis, later via een studie Bestuurskunde en werk bij het Haagse ProDemos. Toch blijkt zelf deelnemen aan het politieke spel minder voor hem weggelegd dan het onderzoeken en beschrijven ervan. Na postmaster Journalistiek aan de Erasmus Universiteit dompelt Ties zich als stagiair bij het FD onder in de tot dan toe voor hem nog onbekende economische wereld. Sinds de lente van 2017 is hij zowel werkzaam op Onderzoeksredactie Tabak als bij de nieuwsredactie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, waar hij het Nederlandse uitdiept. Dit werk brengt hem na een korte rondzwerving weer terug in de hoofdstad, waar hij als import-Amsterdammer zo verknocht aan is geraakt.

Krijn Schramade

Senior redacteur

Krijn Schramade (1980) is senior redacteur bij de Onderzoeksredactie Tabak. Na zijn studie Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg nam hij als management consultant verschillende bedrijven en overheidsinstanties onder de loep. Een gevoel van urgentie, maatschappelijke betrokkenheid en een dosis nieuwsgierigheid trokken Krijn naar de journalistiek. Zijn onderzoekende werk naar beleid, overheid en bedrijfsleven heeft hij doorgetrokken, maar als onderzoeksjournalist zijn vooral de dwarsverbanden tussen industrie, politiek en overheid in beeld gekomen. De wereld van zwarte dozen, achterkamertjes en geldstromen.

foto's: © Flip Franssen

De stichting

Stichting De Onderzoeksredactie
Opgericht 16 november 2018 te Nijmegen

KvK-nummer: 73189065
Fiscaal nummer: 859391735

Vanaf 21 mei 2019 erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Bestuur
M.A.H.M. Metze

Raad van Toezicht
E.A.M. (Kees) van den Bosch (voorzitter)
A.P. (Arend) van den Berg
L.A. (André) Knottnerus

Beleidsplan 2019

Blijf up-to-date

Wilt u alles weten over onze publicaties? Schrijf u dan nu in: