Wie zijn wij

De Onderzoeksredactie / The Investigative Desk

Op 1 januari 2019  van start gegaan – een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek dat zich richt op grote, internationale industrietakken als tabak, voeding,  farmacie, defensie/wapens en energie.

Started 1 January 2019 – an independent platform for investigative journalism, focusing on large international industrial sectors such as tobacco, nutrition, pharmaceuticals, defence/weapons and energy.

De redactie / editorial staff

Marcel Metze (hoofdredacteur, chief editor)

Defensie, wapenindustrie | Defence, weapons
Krijn Schramade
Nadia El Khannoussi
Natascha Eder (stagiaire)

Tabaksindustrie | Tobacco
Ties Keyzer
Nina Eshuis
Sergio Nieto Solis

Farmaceutische industrie | Pharma
Lucien Hordijk
Daan Marselis
Bianca van Beugen

Energie-industrie | Energy
Marcel Metze
Ties Keyzer

Marcel Metze

Hoofdredacteur

Marcel Metze (1952) is bijna vier decennia actief als (onderzoeks)journalist, historicus en auteur. Hij schreef honderden artikelen, tientallen essays en reportages, en een dozijn boeken – onder meer over Philips, de grote banken, het CDA en Rijkswaterstaat. In 2006 werd zijn biografie van Anton Philips genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en verkozen tot Managementboek van het jaar. Van 2010 tot 2015 leidde hij een masterclass onderzoeksjournalistiek en zette hij de non-profit organisatie De Onderzoeksredactie op.

Meer info en een c.v. op www.metze.nl

Krijn Schramade

Krijn Schramade (1980) is onderzoeksjournalist. Na zijn studie Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg nam hij als management consultant verschillende bedrijven en overheidsinstanties onder de loep. Een gevoel van urgentie, maatschappelijke betrokkenheid en een dosis nieuwsgierigheid trokken Krijn naar de journalistiek. Zijn onderzoekende werk naar beleid, overheid en bedrijfsleven heeft hij doorgetrokken, maar als onderzoeksjournalist zijn vooral de dwarsverbanden tussen industrie, politiek en overheid in beeld gekomen. De wereld van zwarte dozen, achterkamertjes en geldstromen. Zijn verhalen verschenen onder andere bij Vrij Nederland, Trouw,  Dagblad De Pers, OneWorld en Follow the Money. Samen met Marcel en Ties is Krijn initiatiefnemer van De Onderzoeksredactie, waar hij nu verantwoordelijk is voor de deelredactie Defensie.

Ties Keyzer

In de lente van 2017 kwam Ties na een studie Bestuurskunde en post-academische opleiding Journalistiek bij De Onderzoeksredactie Tabak terecht. Daar kon hij zijn fascinatie voor (politieke) besluitvorming en machtsstructuren naar hartelust inzetten bij het ontrafelen van de verfijnde marketing- en lobbystrategieën van de tabaksindustrie. Hij legde onder meer illegale sigarettenmarketing bij studentenverenigingen en festivals bloot. Samen met Krijn en Marcel richtte Ties in maart vorig jaar De Onderzoeksredactie op, waar hij nu aan het hoofd staat de deelredactie Tabak. Sinds kort is hij ook actief binnen de deelredactie Energie.

Lucien Hordijk

Lucien Hordijk (1988) is onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in de farmaceutische industrie en de geneeskundige zorg. Hij studeerde sociologie aan en volgde daarna de postmaster journalistiek aan de Erasmus Universiteit. Hij schreef eerder voor Het Financieele Dagblad, De Correspondent, Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Daan Marselis

Daan Marselis doet als journalist onderzoek naar de wisselwerking tussen bedrijfsbelangen en overheidsbeleid. Historische documenten, zelfgebouwde databases en langdurige gesprekken met hoofdpersonen vormen de basis van zijn werk. Sinds de lente van 2019 is hij verbonden aan de Onderzoeksredactie, waar hij zich specialiseert in de farmaceutische sector. Daarnaast produceert hij wekelijks de ochtendshow bij BNR Nieuwsradio. Sinds 2010 werkt hij als freelance journalist. Zijn verhalen verschenen onder andere in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, de Volkskrant, Trouw, de Correspondent en Vrij Nederland.

Nadia El Khannoussi

Nadia El Khannoussi (Amsterdam, 1984) is politicoloog (MSc.) en werkt op de deelredactie Defensie. Ze begon in Brussel haar journalistieke carrière, waar ze schreef voor De Wereld Morgen. Daarna deed Nadia onderzoek voor Lighthouse Reports en VersPers, en schreef ze voor het dagblad Trouw.

Sergio Nieto Solis

Sergio Nieto Solis (1996) is al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de journalistiek. Toch kiest hij voor de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht. Na het afronden van zijn Bachelor Notarieel Recht gooit hij het over een andere boeg. Hij schrijft zich in voor de Master Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit en hervindt zijn liefde voor het journalistieke vak. Na een succesvolle stage bij De Onderzoeksredactie startte hij in januari 2020 als junior redacteur.

Bianca van Beugen

Bianca van Beugen (1982) deed opleidingen en werkte in de paardensport en hoefsmederij, bio-farmaceutische wetenschappen en toxicologie. In een studie wetenschapsfilosofie onderzoekt zij nu de afgronden onder het denken, en in de onderzoeksjournalistiek die onder het praktisch handelen. In dit werk ontdekt ze wonderlijke en regelmatig ethisch dubieuze gedragingen van mensen in bedrijven en politiek, en grotere verbanden waarin deze gedragingen ontstaan.

Nina Eshuis

Nina Eshuis (1996) deed een bachelor antropologie en een master journalistiek, beide aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep in 2017 stage bij de Onderzoeksredactie Tabak en in 2019 bij de Volkskrant. Voor De Onderzoeksredactie doet ze sinds 2019 als junior redacteur onderzoek naar de tabaksindustrie.

foto's: © Flip Franssen

De stichting

Stichting De Onderzoeksredactie
Opgericht 16 november 2018 te Nijmegen

KvK-nummer: 73189065
Fiscaal nummer: 859391735

Vanaf 21 mei 2019 erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Bestuur
M.A.H.M. Metze

Raad van Toezicht
E.A.M. (Kees) van den Bosch (voorzitter)
A.P. (Arend) van den Berg
L.A. (André) Knottnerus

Beleidsplan 2019

Bestuursverslag 2019

Financieel Verslag 2019

Blijf up-to-date

Wilt u alles weten over onze publicaties? Schrijf u dan nu in: